Navigatie
Glasvezel vs. kabel vs. DSL

Glasvezel

Glasvezel is een relatief nieuwe technologie die gebruikmaakt van dunne glasvezels om data te verzenden via lichtsignalen. Hier zijn enkele voor- en nadelen van glasvezel:

Voordelen

 • Hogere snelheden: Glasvezel biedt de hoogste internetsnelheden op de markt, tot wel 1 Gbps (1000 Mbps) of zelfs hoger. Dit maakt het ideaal voor zware internetgebruikers, zoals gamers en mensen die regelmatig grote bestanden downloaden of streamen.
 • Symmetrische snelheden: Glasvezel biedt meestal symmetrische snelheden, wat betekent dat de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Dit kan voordelig zijn voor mensen die vaak bestanden uploaden of werken met cloudopslag.
 • Betrouwbaarheid: Glasvezel is minder gevoelig voor storingen en prestatieverlies als gevolg van weersomstandigheden of elektromagnetische interferentie.

Nadelen

 • Beperkte beschikbaarheid: Glasvezel is nog niet overal beschikbaar, vooral in landelijke gebieden kan de dekking beperkt zijn.
 • Kosten: Glasvezelabonnementen kunnen duurder zijn dan kabel- of DSL-abonnementen, hoewel de prijzen steeds concurrerender worden.

Kabel

Kabel internet maakt gebruik van dezelfde coaxiale kabels als kabeltelevisie om data te verzenden. Hier zijn enkele voor- en nadelen van kabelinternet:

Voordelen

 • Snelheden: Kabelinternet biedt over het algemeen hogere snelheden dan DSL, tot wel 500 Mbps of meer. Dit maakt het geschikt voor de meeste internetgebruikers, inclusief streaming en online gaming.
 • Wijdverspreide beschikbaarheid: Kabelinternet is in veel gebieden beschikbaar, zowel in stedelijke als landelijke regio's.

Nadelen

 • Gedeelde bandbreedte: Kabelinternet maakt gebruik van gedeelde bandbreedte, wat betekent dat de snelheid kan afnemen tijdens piekuren wanneer veel mensen in jouw omgeving het internet gebruiken.
 • Asymmetrische snelheden: Kabelinternet biedt meestal asymmetrische snelheden, waarbij de uploadsnelheid lager is dan de downloadsnelheid.

DSL

DSL (Digital Subscriber Line), ook als vdsl, maakt gebruik van bestaande telefoonlijnen om data te verzenden. Hier zijn enkele voor- en nadelen van DSL:

Voordelen

 • Beschikbaarheid: DSL is in veel gebieden beschikbaar, zelfs op plaatsen waar glasvezel en kabel mogelijk niet aanwezig zijn.
 • Kosten: DSL-abonnementen zijn over het algemeen goedkoper dan glasvezel- en kabelabonnementen.

Nadelen

 • Lagere snelheden: DSL biedt lagere snelheden dan glasvezel en kabel, meestal variërend van 1 Mbps tot 100 Mbps. Dit kan voldoende zijn voor basis internetgebruik, maar mogelijk niet ideaal voor zware gebruikers.
 • Afnemende snelheden op grotere afstanden: De snelheid van DSL neemt af naarmate je verder van de centrale af woont, wat kan leiden tot trage verbindingen in sommige gebieden.

Welke moet je nu kiezen?

De beste breedbandverbinding voor jou hangt af van je specifieke behoeften, budget en locatie. Glasvezel is de beste optie voor wie op zoek is naar de hoogste snelheden en betrouwbaarheid, maar het kan duurder zijn en is mogelijk niet overal beschikbaar. Kabel biedt een goede balans tussen snelheid en beschikbaarheid, terwijl DSL een goedkopere optie is die geschikt kan zijn voor basis internetgebruik.

Om de beste breedbandverbinding voor jouw situatie te vinden, raden we aan om een onafhankelijke vergelijkingssite zoals Webzorg.nl te gebruiken om de beschikbare opties in jouw regio te vergelijken op basis van snelheid, prijs en andere factoren.

Overstappen? Vergelijk de aanbieders direct! Start vergelijken
Lees meer over