Navigatie
Kabel internet

Kabel internet providers

In Nederland zijn de volgende kabel internet providers actief:

 • Caiway
 • Kabel Noord
 • Kabeltex
 • Regiokabel
 • SallandXS
 • Solcon
 • Stichting Kabelnet Veendam
 • UPC
 • XSyou
 • Zeelandnet
 • Ziggo.

De twee grootste kabel internet providers uit dit rijtje zijn uiteraard Ziggo en UPC. Alle kabel internet providers leveren alleen binnen een bepaalde regio. Controleer daarom altijd of een aanbieder ook in uw regio levert! Wilt u weten welke provider in uw regio het kabel internet levert? Doe de check op NLKabel.nl! Door het invullen van de vier cijfers van uw postcode ziet u direct welke aanbieder in uw omgeving actief is.

Kabel internet en tv

Wanneer u internet via kabel wilt afnemen, bent u daarnaast verplicht om ook analoge televisie bij dezelfde aanbieder af te nemen. Dit komt omdat kabel internet providers van oorsprong analoge tv-aanbieders zijn. Voor digitaal tv kijken heeft u dan evengoed een 'kastje' nodig, maar op andere plekken in huis kunt u nog gewoon analoge televisie kijken. Dit aanbod wordt door de kabel internet providers echter wel ingeperkt om ruimte te maken voor het digitale tijdperk.

Voordelen en nadelen kabel internet

Ten opzichte van ADSL biedt kabelinternet diverse voordelen. Zo heeft internet via kabel hogere upload- en downloadsnelheden, meer bandbreedte en dus meer diensten, het zappen gaat sneller en de televisie snoept geen bandbreedte meer. Daarnaast hebben de organisaties die kabel aanbieden zich klaargemaakt om aan de groeiende vraag te voldoen. Met de nieuwste soort kabel zijn zelfs Gigabit snelheden mogelijk. Verder lopen loopt de data van de kabelnetwerken grotendeels via glasvezel, waardoor het ook in de toekomst veel potentie heeft om zich te blijven ontwikkelen. Tenslotte heeft u haarscherp beeld wanneer tv kijkt via het kabelnetwerk, doordat de kabelnetwerken gebruik maken van de modernste technieken die een enorme capaciteit hebben om haarscherpe televisiebeelden te verzenden.

Dat gezegd hebbende zijn er ook een aantal nadelen ten opzichte van ADSL: u bent met kabel internet verplicht om ook het tv-signaal af te nemen, het is duurder dan ADSL en de keuze van kabelaanbieder is beperkt (u kunt alleen de aanbieder die actief is in uw regio kiezen). Maar vindt u dat deze nadelen niet opwegen tegen alle genoemde voordelen en bent u geïnteresseerd in het afsluiten van een abonnement bij een kabelaanbieder? Dan kunt u onze vergelijker gebruiken om te zien waar u een geschikt abonnement kunt afnemen. Let er wel op welke provider in uw omgeving actief is!

Wij hopen dat deze informatie over internet via kabel u kan helpen bij het maken van uw keuze voor een type breedbandinternet. In geval van vragen kunt u via onze links de websites van de aanbieders bekijken, of het contactformulier op onze pagina invullen.

Meer artikelen over Soorten internet
Overstappen? Vergelijk de aanbieders direct! Start vergelijken
Lees meer over