Navigatie
Hoe je internetsnelheid te testen en te verbeteren

Internetsnelheid testen

Er zijn verschillende tools beschikbaar om je internetsnelheid te testen. Hier zijn enkele van de meest populaire:

  1. Speedtest.net: Speedtest.net is een populaire en gebruiksvriendelijke tool die je internetsnelheid meet door een testbestand te downloaden en uploaden. De tool geeft je downloadsnelheid, uploadsnelheid en ping (reactietijd) weer.

  2. Fast.com: Fast.com, ontwikkeld door Netflix, is een eenvoudige tool die zich voornamelijk richt op het meten van je downloadsnelheid. Het is ideaal voor het snel controleren van je internetsnelheid zonder gedetailleerde informatie.

  3. DSLReports: DSLReports biedt een uitgebreide snelheidstest, inclusief informatie over bufferbloat en kwaliteit van de verbinding. Deze tool is geschikt voor gebruikers die meer inzicht willen in hun internetprestaties.

Voer de snelheidstest uit op verschillende tijdstippen en dagen om een goed beeld te krijgen van je gemiddelde internetsnelheid. Vergelijk de resultaten met de snelheid die je provider belooft om te zien of je de snelheid krijgt waarvoor je betaalt.

Tips om je internetsnelheid te verbeteren

Als je merkt dat je internetsnelheid niet aan je verwachtingen voldoet, zijn hier enkele praktische tips om je snelheid te verbeteren:

  1. Herstart je modem en router: Soms kan het simpelweg herstarten van je modem en router je internetsnelheid verbeteren, omdat dit eventuele tijdelijke problemen kan oplossen.

  2. Verplaats je router: Plaats je router op een centrale locatie in je huis en zorg ervoor dat er geen fysieke obstakels zijn die het signaal kunnen blokkeren. Vermijd het plaatsen van de router in de buurt van elektronische apparaten die interferentie kunnen veroorzaken, zoals magnetrons of draadloze telefoons.

  3. Gebruik een bekabelde verbinding: Hoewel draadloze verbindingen handig zijn, kunnen bekabelde verbindingen (zoals Ethernet) sneller en stabieler zijn. Overweeg om apparaten die veel bandbreedte vereisen, zoals gamingconsoles of streamingapparaten, rechtstreeks op de router aan te sluiten met een Ethernet-kabel.

  4. Update je apparatuur: Oudere modems en routers kunnen de internetsnelheid beperken. Overweeg om je apparatuur te upgraden naar de nieuwste modellen die hogere snelheden en betere prestaties ondersteunen.

  5. Beveilig je draadloze netwerk: Zorg ervoor dat je draadloze netwerk is beveiligd met een sterk wachtwoord om te voorkomen dat onbevoegde gebruikers je bandbreedte gebruiken.

  6. Pas Quality of Service (QoS) instellingen aan: Sommige routers hebben QoS-instellingen waarmee je prioriteit kunt geven aan bepaalde soorten verkeer, zoals gaming of streaming. Door deze instellingen aan te passen, kun je ervoor zorgen dat de belangrijkste activiteiten de benodigde bandbreedte krijgen.

  7. Neem contact op met je provider: Als je internetsnelheid consistent ondermaats is, neem dan contact op met je provider om te bespreken of er problemen zijn met de verbinding of om te informeren naar een upgrade naar een sneller abonnement.

Door deze tips te volgen, kun je je internetsnelheid optimaliseren en genieten van een betere online ervaring. Vergeet niet om je snelheid regelmatig te testen om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke prestaties krijgt van je internetverbinding.

 

Overstappen? Vergelijk de aanbieders direct! Start vergelijken
Lees meer over